Feminist från insidan: Fotbollen och Scenkonsten- ett samtal om strategier för förändring
Hur påverkar maskulinitets-normer organisationers förändringsarbete för jämställdhet, jämlikhet och mångfald? Vilka (o)likheter finns mellan fotbollens och scenkonstens världar? Vilka strategier bör och kan en använda för att nå inkluderande förändring?
Sofia B Karlsson och Gunilla Edemos erfarenheter av att leda förändringsarbeten inom fotbollen (AIK m.fl.) respektive scenkonsten (skådespelarutbildningar och scenkonstinstitutioner) ligger till grund för en diskussion kring hur olika uttryck för patriarkala strukturer påverkar förändringsarbeten. Både för den enskilda individen och för organisationer och verksamheter som helhet.
Deltagare:
Sofia B Karlsson som jobbar som normkritisk konsult inom idrotten, i RFSL med hbtq-certifiering och var projektsamordnare för projektet Fotboll för alla i AIK Fotboll, ett förebyggande arbete mot våld för en inkluderande fotbollsmiljö.
Gunilla Edemo är teaterpedagog, dramaturg och journalist. Var bl.a. projektledare för det konstnärliga och pedagogiska utvecklingsprojektet Att gestalta kön som involverade teaterhögskolorna i Sverige och har under en längre tid arbetat som dramaturg och verksamhetsutvecklare för Riksteatern. Gunilla är numera frilanskonstult.
Moderator: Karen Austin, som för närvarande arbetar som demokrati- och MR-strateg på Stadsledningskontoret i Sthlm.
Karen harit varit ideellt aktiv och arbetat med frågor som rör mäns våld och maskulinitet, antirasism och feminism.
Samtalet hålls i samband med föreställningen ”Peptalk för Sverige” på Orionteatern i Stockholm den 8 dec kl 17.45-18.45. Det krävs ingen föranmälan eller biljett till samtalet. Men vill du på ”Peptalk för Sverige” som börjar kl 19.00, boka biljetter här.
Samtalet är en spinn-off på SETTINGS nyutgivna bok ”Feminist från insidan – 101 sätt att förändra en organisation (och överleva det)” av Gunilla Edemo och Louise Andersson. ”Feminist från insidan” undersöker möjliga sätt att navigera i de utmaningar en kan ställas inför när en vill bidra till feministisk och normkreativ förändring på sin arbetsplats. Boken kommer att finnas till försäljning på plats.
Mer om Peptalk för Sverige:
”Fotboll är glädje. Inte bara över spelet, utan över att finnas med i ett sammanhang, att ingå i ett lag och ställa upp för andra människor.”
Pia Sundhage
För Pia Sundhage har det aldrig varit viktigast att vinna. Inte som enskild individ i alla fall. Det viktigaste har varit att vara ett lag, som tillsammans jobbar för att skapa något som är större än summan av individerna. En synergieffekt. En kollektiv kraft som kan ta oss hur långt som helst. Kanske till ett OS-guld eller hela vägen till en ny världsordning.
Om Pia var en politisk ledare skulle nog hennes ideologi bygga på kärlek, glädje och solidaritet. Men i ett Europa i kris, där samhällen, familjer och hem splittras, krossas hjärtan och murar byggs för att skydda det som upplevs hotat. Vi har förlorat något. Vad skulle Pia göra för att få oss att resa oss och orka fortsätta kämpa? Vad skulle hon säga? Kanske skulle hon sjunga en sång.
I denna monologföreställning av Isabel Cruz Liljegren, i regi av Helena Sandström Cruz, lånar skådespelaren Karin Bengtsson fotbollsidolen Pia Sundhages gestalt, för att tala om de politiska och moraliska dilemman vi möter i vår tid. Inspirerade av fotbollens vokabulär och praktik, i en starkt fysisk och musikalisk föreställning, låter vi ett forsande flöde av tankar, teorier och motsättningar ta plats i Karins kropp, röst och huvud. Tillsammans med slagverkaren/percussionisten Dijle Özlem Neva Yigitbas, skapas en föreställning med en rent fysisk påverkan på publiken. Det blir svettigt och roligt, sorgligt och tänkvärt, men framför allt, peppigt!
Föreställningen görs av scenkonstgruppen hi! art i samarbete med Orionteatern.