FN:s artikel 9 Rätten till rättvis behandling

november 27th, 2020

Platenskolan i Motala

Om man ibland misströstar och tycker att jorden är en hemsk plats att leva på och utan framtid – här har vi ALLT som talar för att det finns hopp! Våra barn och ungdomar är verkligen framtiden, den bättre framtiden. I vårt projekt tillsammans med Raoul Wallenberg Academys Kubprogram – ”Vardagshandlingar som förändrar världen” – har vi på SETTINGS den stora ynnesten att få komma i kontakt med underbara, engagerade elever och pedagoger från hela Sverige. Den här veckan har vi fått in bidrag från Platengymnasiet i Motala. Deras vecka har varit intensiv och ambitiös som få, och det är en ren njutning att läsa deras upplägg. Tänk om alla skolor hade kunnat ta efter, vad hade vi satt i rörelse du om inte en massiv, demokratisk civilkurage-manifestation!

På Platengymnasiet har de under veckan som gick gjort följande:

Till all personal på Platengymnasiet skickades följande information ut:

Vecka 47 tar Platengymnasiet och Carlsund över stafettpinnen –nu är det vår tur att uppmärksamma civilkurage under en vecka. Detta är en del av kubprogrammet. Samtliga program och personal önskas medverka i så stor utsträckning som möjligt. Som mentor behöver vi din hjälp med följande:

Informera din klass under mentorstid eller annan lämplig lektion om civilkurageveckan och önskan om att eleverna, som representanter för sitt program och skola, ska tävla om att öka medvetenheten och handlingar för civilkurage.

Hur går tävlingen till?

1. Alla elever uppmanas till att ladda ner appen M.A.M. (Micro Action Movement). Appen är fylld av hundratals konkreta mikrohandlingar som vi alla kan göra för en schysstare och mer hållbar värld. Låt eleverna titta lite närmare på appen och hur det är tänkt att fungera.

2. V47: måndagen den 16 november klockan 8 startar tävlingen och håller på till torsdag 19 november kl. 18.00. På fredag utses ett program som vinnare. Alla elever som gör en eller flera vardagshandlingar ska *dokumentera detta genom att ta en bild och skicka till styrelsegruppens instagramkonto.

3. Det går även att nominera någon som har agerat med civilkurage och förtjänar att uppmärksammas lite extra.

Är det någon elev som vill offentliggöra sin vardagshandling kan de sprida det via sociala medier och tagga: @MicroActionMovement #MicroActionMovement #Microaction #Actionhjälte #M.A.M.  #PeoplePower

Personal – förena er(!) i arbetslag eller andra former. Det är inte bara ungdomarna som ska agera för en bättre värld. Vi utmanar även personalen på skolan att vara med. Ladda ner appen M.A.M och dokumentera era vardagshandlingar för att sedan skicka in dem. Arbetslaget med flest vardagshandlingar kommer att utses som vinnare.

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något!