Cynthia Enloe till Stockholm!

Fil 2016-01-07 22 50 05Bortom krig, gränser och kontroll 
Cynthia Enloe och Edda Manga om feministiska och anti-militaristiska perspektiv på dagens Europa

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm,
21 jan kl 19.00 – 21.00
Moderator: Jenny Rönngren, journalist och redaktionschef Feministiskt Perspektiv.
Obs! Samtalet hålls på engelska
Biljetter finns här. Ordinarie pris: 100 kr; student och under 26 år: 80 kr

Europa 2016. Gränserna stängs och fascismen ökar. Samtidigt tvingar krig och konflikter i världen alltfler människor att söka skydd här. Utifrån sammanlagt femtio års forskning kring militarism och rasism diskuterar våra gäster Cynthia Enloe och Edda Manga hur vi kan förstå utvecklingen i Europa. Hur hänger den ökade nationalismen, fascismen och militariseringen ihop och hur används kvinnor och andra grupper för att legitimera krig och kontroll? Vilka alternativa strategier och möjliga utvägar erbjuder feministiska och anti-militaristiska perspektiv?

Cynthia Enloe är forskningsprofessor och professor i statsvetenskap vid Clark University, Massachusetts och hedersdoktor vid Lunds universitet. Hon har studerat militarism och nationalism ur ett feministiskt perspektiv sedan 1960-talet. Hennes bok Bananas, Beaches and Bases. Making Sense of Feminist International Politics från 2000 har blivit en modern feministisk klassiker.

Edda Manga är idéhistoriker och författare med fokus på relationen mellan kolonialismens historia och globala maktstrukturer. Hon är rasismforskare på Mångkulturellt centrum i Botkyrka.

Evenemanget arrangeras av SETTINGS i samarbete med Kvinna till Kvinna (www.kvinnatillkvinna.se) och Kulturhuset Stadsteatern samt Feministiskt perspektiv (www.feministisktperspektiv.se).

Bortom krig, gränser och kontroll är en del av SETTINGs plattform och en fortsättning av SETTINGs och Feministiskt perspektivs bok Utvägar – feministiska allianser för en solidarisk framtid, red Rebecca Vinthagen och Edda Manga, Ordfront 2014. Fler samtal med utgångspunkt i Utvägars fokus på allianser för en solidarisk framtid kommer. Håll utkik på våra hemsidor för mer information.

SETTINGS har myntat begreppet Normkreativitet, som tar vidare teorier kring feminism och makt in i en hållbar och handlingsfokuserad praktik. I SETTINGS plattform skapas mötesplatser och rum för normkreativt kunskapsutbyte, utveckling och inspiration. Utöver plattformen arbetar SETTINGS med utbildningar och organisationsutveckling som har siktet inställt på varaktiga och förankrade metoder för normkreativa och inkluderande verksamheter, arbetsplatser och högskolor. SETTINGS drivs av Rebecca Vinthagen och Lina Zavalia.

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Vi samarbetar med kvinnoorganisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och tar en aktiv del i arbetet för fred och återuppbyggnad. Kvinna till Kvinna stödjer idag fler än 130 kvinnoorganisationer i fyra konfliktdrabbade regioner – Mellanöstern, Västra Balkan, Södra Kaukasien och i DR Kongo och i Liberia. Bli månadsgivare och stöd vårt viktiga arbete: http://kvinnatillkvinna.se/stod-oss/kvinna-till-kvinna-van/

Feministiskt Perspektiv är en feministiskt oberoende, partipolitiskt obunden nyhetstidning på webben. För att stödja feministisk press och köpa en prenumeration: https://feministisktperspektiv.se/konton/prenumerera/

För mer information om Cynthia Enloes vistelse i Stockholm och presskontakt:

Lina Zavalia, 0707-254490, lina.zavalia@settings.se